Wat is padel?

Padel is de komende jaren de snelst groeiende sport en heeft alles in zich om groter te worden. Dat toont ook het onderzoek van het Mulier Instituut.

In Spanje en andere Zuid Europese landen behoort de sport al jaren tot de grootste sporten van het land. De opmars naar Noord-Europa is nu in volle gang. En dat is niet gek, want padel is een sport voor alle leeftijden, laagdrempelig, snel aan te leren en heeft een sociaal aspect: een mooie aanvulling voor tennisverenigingen.

Padel groeit en zal dat de komende jaren blijven doen, zo zien we dat het aantal locaties/verenigingen blijft stijgen. De KNLTB verwacht dat binnen tien jaar zo’n 500 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt voor een of twee padelbanen en steeds meer spelers in aanraking komen met deze populaire sport.

Padel is een combinatie tussen squash en tennis waarbij gebruik gemaakt mag worden van de glazen constructie om de baan. De baan is kleiner dan een tennisbaan: 20 bij 10 meter om precies te zijn. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. 

De spelregels van padel lijken veel op de spelregels van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je onderhands. De bal moet tijdens het serveren eerst stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert verrassende rally’s op. Het scoresysteem is wel identiek aan dat van tennis. 

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder zodat de bal goed kan stuiten. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 297 261 690

Address

Mijdrechtsedwarsweg 2
3645 GA Vinkeveen